fredag 30 augusti 2013

KAN DET VARA SÅ

Googlat lite på mina besvär jag har. Har trott det är halsbränna/magkatarr men hittat andra tillstånd som liknar mina symptom bättre. Ska ringa vårdcentralen på måndag och se vad dem säger för det är riktigt jobbigt att vakna med dessa smärtor och få stå ut med dem en hel dag som jag får göra.

Mellangärdesbråck eller matstrupskatarr

Ett bråck kan göra så att den övre magmunnen inte sluter sig helt, och då läcker surt maginnehåll från magsäcken upp i matstrupen. Slemhinnan i matstrupen tål inte syran och reagerar med inflammation och kramp. Man kan också drabbas av sår i matstrupen.
Smärtan brukar vara brännande och kännas både i maggropen och bakom bröstbenet. Den kan också kännas som en kramp eller ett tryck. Ibland strålar smärtan ut mot axlar och rygg, och liknar symtomen på kärlkramp eller hjärtinfarkt.
Värken finns ofta kvar i flera timmar, men kan lindras av att man dricker mjölk eller vatten. Kaffe och alkohol brukar däremot förstärka besvären. Det är vanligt med symtom som sura uppstötningar och en känsla av att vara övermätt och ha en klump i halsen.
När trycket på övre magmunnen ökar, till exempel när man böjer sig framåt, kan smärtan dyka upp. Den kan också uppstå när man ligger ner.

Magsår

Ett sår kan uppstå i slemhinnan i magsäcken eller i tolvfingertarmen. Magsår orsakas bland annat av en bakterie, helicobacter pylori.
Smärtan vid magsår är ofta brännande och känns framförallt i maggropen och bakom bröstbenet. Smärtan, som kan pågå i flera timmar, kan öka eller minska när man äter.
Den som har magsår har ofta sura uppstötningar och kan känna sig illamående. Trots att smärtan kan bli värre av mat kan man känna sig hungrig.MALIN

Inga kommentarer: